• Wat is het verschil tussen waterpokken en gordelroos?

  Waterpokken en gordelroos worden allebei veroorzaakt door het varicellazostervirus. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het afweersysteem minder sterk wordt, bijvoorbeeld door het ouder worden, dan kan het virus actief worden. Dan ontstaat gordelroos. Dit gebeurt meestal bij mensen van 50 jaar of ouder of bij mensen die een lage weerstand hebben, bijvoorbeeld door ziekte of medicijnen die de afweer remmen.

 • Is gordelroos besmettelijk?

  Ja, het vocht in de gordelroosblaasjes is besmettelijk voor mensen die nog niet eerder waterpokken hebben gehad. Het vocht uit de gordelroosblaasjes kan geen gordelroos veroorzaken. Het virus kan geen gordelroos veroorzaken bij iemand anders. Gordelroos krijg je alleen als je eerder waterpokken hebt gehad en het virus dat in je eigen lichaam achter is gebleven weer actief wordt. Dit kan doordat de afweer sterk is afgenomen. 

  Raak de blaasjes zo min mogelijk aan, want door aanraking kun je anderen besmetten. Zorg ervoor dat de blaasjes bedekt zijn, bijvoorbeeld met een gaasje. Mensen die nog nooit in contact zijn geweest met het virus kunnen na contact met het vocht uit de blaasjes van iemand met gordelroos waterpokken krijgen.

 • Wat is het verschil tussen gordelroos & netelroos?

  Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.

 • Herpes simplex, herpes zoster en gordelroos?

  Er bestaan verschillende soorten herpesvirussen. Bijvoorbeeld het herpes simplex virus en herpes zoster. Herpes zoster wordt ook wel gordelroos genoemd en wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Het herpes simplex virus is de veroorzaker van een koortslip.

 • Wat is het verschil tussen wondroos en gordelroos?

  Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid. Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën en gordelroos wordt veroorzaakt door een virus. De huiduitslag lijkt echter veel op elkaar waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen te onderscheiden.

Een andere vraag voor Roos?

Hartelijk dank voor uw vraag. Zoals in de disclaimer vermeld verzamelen wij slechts de vragen en zullen wij niet individueel op uw vraag terugkomen.

Dit vragenformulier is uitsluitend bedoeld voor het verzamelen van algemene vragen over gordelroos.
Deel geen persoonsgegevens (naam, voornaam, contactgegevens…), noch medische of gezondheidsgegevens.
Het doel van het verzamelen van uw algemene vragen over gordelroos is om inspiratie te halen voor (mogelijke) toekomstige video’s waarin Roos antwoord zou kunnen dienen aan veelgestelde vragen. Het formulier is niet bedoeld voor het stellen van medische vragen of het ontvangen van medisch advies.
Er wordt geen inhoudelijke reactie gegeven op de ingezonden vraag. Dergelijke berichten zullen worden verwijderd.

Deze site geeft geen medisch advies. Heeft u gezondheidsklachten? Vraag uw huisarts of specialist om advies.